Stan Smith

0 0
Read Time:2 Minute, 24 Second

Beskrivning

Historien för Stans Smith skorna började i tennis sporten. Till en början var Adidas Stan Smith en tennissko, men med tiden har skomodellen blivit en av Adidas mest kända sneaker. Idag anses skon därav vara en sneaker snarare än tennissko. Men vem är egentligen Stan Smith och varför har dessa läckra sneakers döpts efter honom?

Historien om Stan Smith

Stan Smith var en före detta amerikansk tennisspelare, som utförde sporten mellan sent 1960-tal till tidigt 80-tal. Under sin tid som aktiv tennisspelare har han vunnit en hel del priser. År 1971 vann Smith US Open och följande året Wimbledon. Hans succéer i tennissporten resulterade med att han blev en av de 40 största tennisspelarna enligt TENNIS tidningen året 2005. Den framgångsrika karriären fortsatta att växa och till följd av detta valde Adidas att erbjuda partnerskap för Smith, som numera skulle bli det nya ansiktet för Adidas och lädertennisskorna. Numera kan Smith anses som en modeikon.

En bild över adidas tennisskor (sneaker), med adidas Robert Haillet särskilt framträdande.
Foto: okänd

Skon har dock en historia som sträcker sig längre bak i historien. Föregångaren av skomodellen Stan Smith kallades för Adidas Robert Haillet. Dessa modeller producerades i början av 1960-talet. Horst Dassler, son till grundaren Adolph ”Adi” Dassler, är grundaren av en sådan revolutionerande produkt. Hans idé var att producera den första tennsko i läder i en värld som dominerades av canvas skor. Precis som Stan Smith var Robert Haillet en tennisspelare. Han var en av endast två franska tennisproffs på den tiden.

Robert Haillets debut sammanföll med tennisens snabba popularitet. 1968 gav Wimbledon upp sin exklusiva amatörstatus och gick därmed in i den öppna eran, proffs började ta över de globala mästerskapen och började slutligen söka godkännande av avtalet. Men 1971 pensionerade Hailet sig från tennis och Horst Dassler behövde hitta en aktiv spelare för att stödja den uppdaterade versionen av hans skor. Donald Dell, utan tvekan den mest inflytelserika tennisagenten i branschen vid den tiden, föreslog sin klient Stan Smith. Sneakersen blev därav omdöpt till det aktuella namnet Stan Smith.

En bild över sneaker skomodellen Stan Smith från märket Adidas
Foto: goat.com

Fördelar

  • Mycket hållbar
  • Tidlös
  • Ikonisk
  • Enkel och elegant design
  • Bekväm
  • Enkelt att hålla rent (Maskin tvättbar)

Nackdelar

  • Icke vattentät
  • Dålig luftflöde

Variationer

Sedan lanseringen har allt fler färger och variationer av modellen lanserats. Adidas har ständigt valt att lansera nya versioner av modellen med olika färger och motiv. Några exempel på dessa är Adidas Stan Smith II och Adidas Stan Smith 80s. Utöver detta har dessa modeller även använts i ett så kallat ”Sneaker Art” syfte. Syftet med detta är att spegla sin personlighet i skon, samt att vara unik. Detta har i sin tur blivit en trend i samhället och är väldigt vanligt förekommande på sociala medier. Här nedan visas några av de flertal versionerna.

Butiker

Liknande sneakers

Läs mer om andra modeller och nyheter här Adidas

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

3 thoughts on “Stan Smith

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen