Sneaker Termer och Slang

Sneakerkultur

Sneaker termer och sneaker slang har vuxit med åren. Sneakerkulturen är rik och djup, men att förstå vissa Sneaker termer och slang kan vara förvirrande för nybörjare, men oroa dig inte! Vi har sammanställt alla sneakerterminologier som du behöver vara medveten om oavsett om du är ny på sneakerkultur eller återförsäljning av sneaker.

Håll utkik för den kompletta guiden om sneaker termer och sneaker slang!

Det finns många Sneaker termer att lära sig här, så låt oss komma direkt till det!

Sneakers marknadens slang

Har du någonsin köpt ditt allra första par sneakers som du försökte sälja vidare på andrahandsmarknaden men hade ingen aning om hur du skulle dechiffrera koderna som användes istället för grundläggande engelska? Aa, du är inte ensam!

Det kan vara förvirrande att förstå någon av förkortningarna när du är ny. Därför har vi sammanställt en lista med i stort sett alla vanliga sneaker termer och sneaker slang som du bör känna till!

WTB: WTB är kanske en av de vanligaste förkortningarna du kommer att se på webbplatser som eBay och det betyder helt enkelt ”Want To Buy” alltså ”Vill köpa”. Till exempel ”Vill du köpa Air Jordan 1 High Court Purple”. I huvudsak är det en annons av en person som begär att köpa en specifik sneaker.

WTS: Precis som WTB är WTS också en av de mest använda bokstäverna som helt enkelt betyder ”Vill sälja”. Annonsen är av en person som vill sälja en viss sneaker.

WTT: Du kommer också att se några texter som lyder ”WTT” vilket betyder ”Vill handla”. Detta är ett enkelt byteshandelssystem där utgivaren av annonsen vill byta ut en sneaker mot en annan. Till exempel ”Vill du byta Air Jordan 1 High Metallic Silver storlek 6 mot storlek 9”.

Deadstock/DS/BNDS: Dead Stock eller ”DS” syftar på lager som ännu inte har sålts och som har legat på hyllor eller lager ganska länge. BNDS eller ”Brand New Dead Stock” och ”Dead Stock” syftar i stort sett på samma sak som sneakers som är helt nya och aldrig bärs.

Fabrikssnören/Factory Laced: Fabrikssnören liknar också DS. Det betyder att sneakers är oanvända och snörda på samma sätt som de var ute från fabriken. DS och Factory Laced kan vanligtvis användas omväxlande.

PADS/VNDS: Båda dessa förkortningar betyder ungefär samma sak. PADS (Passed as Dead Stock) eller VNDS (Very Near Dead Stock) hänvisar båda till sneakers som används men är i utmärkt skick och kan godkännas som nya endast att döma av sneakers skick. Dessa sneakers bör vanligtvis säljas under marknadspriset.

OBO: Det här är en inbjudan att bjuda vad du än tycker att sneakern är värd. Det står för ”Or Best Offer”, vilket betyder att du kan lägga ett erbjudande och vänta tills det accepteras eller inte. Ganska okomplicerade grejer. Till exempel, WTB Adidas Yeezy 500 Enflame $350 OBO

NWT: Nytt med taggar, vilket betyder att dessa sneakers är så nära helt nya som möjligt.
Folk brukar använda den här Sneaker term när de fick sneakers som inte var i rätt storlek,
så de listar dem på marknaden igen.

LC: Sneaker term LC eller ”Legit Check” hänvisar till en begäran från köparen om tydliga och beskrivande bilder för att autentisera sneakersens legitimitet. Det finns otaliga förfalskningar som översvämmar marknaden från hela världen och det har varit ett stort problem på oreglerade återförsäljningswebbplatser under ganska lång tid nu. Därför bör du alltid be om en LC när du köper nya sneakers från eBay.

PO: Detta betyder helt enkelt en ”förbeställning” vilket är när en köpare betalar någon för att beställa en sneaker. Köparen är skyldig att betala i förskott medan någon annan tar emot och levererar beställningen till denne.

Proxy: Detta används tillsammans med en bot för att göra köp på flera sneakersajter. Detta för att se till att du har störst chans att klara dig.

TTS: Sneaker term TTS är en storleksbeteckning som står för ”True to Size”. Ibland, på grund av sneakersens konstruktion och design, passar de ofta inte som de borde. Ibland är de för snäva medan andra gånger är de för lösa. TTS menar att sneakersna sitter som de var tänkta.
Återförsäljare: Här avses en person som vanligtvis säljer varor på andrahandsmarknaden till ett högre pris än vad som ursprungligen var listat i butiken.

Flaking: Detta är en sneaker term som återförsäljare använder när en köpare backar i sista minuten efter att alla detaljer om transaktionen har bekräftats. Det kan vara ganska frustrerande för säljare, men StockX har erbjudit en lösning på detta problem genom att lägga in bud. En köpare kan bara bjuda när deras kreditkorts-/betalkortsuppgifter har angetts, så om en köpare accepterar ett bud överförs pengar automatiskt.

Fufu: Denna sneaker term brukar i sneakervärlden kallas för en falsk sko. Människor tenderar också att använda detta ord istället för Flaking eftersom det nästan har samma betydelse. ”Byt inte med den här killen, skorna är Fufu”

Bricks: Detta betyder att sneakers inte är värda någonting, eller till och med säljs vidare till försäljningspriset, vilket gör att du förlorar pengar, en viktigt sneaker term att hålla koll på.

Hypebeast: Människor som andas för knappa och begränsade modekläder kallas vanligtvis Hypebeasts och skiljer sig från Sneakerheads.

Sneakerhead: Människor som har sneakers som hobby. Sneakerheads är vanligtvis samlare med flera par hemma och är stolta över att skaffa sällsynta utgåvor.

Cop: Detta betyder att köpa. ”Jag klarade de här Air Force 1-kickarna idag”

Raffle: Sneaker term Raffle är när limiterat antal av en skormodell lottas ut till en liten andel köpare, där de får möjligheten att köpa skorna medans de som inte blev utvalda i lotteriet inte kan köpa skorna.

Kicks: Detta är ett annat ord för skor/sneakers. ”Det är några fantastiska kickar du har!”

Instacop: När du ser något planerat att sjunka och du vet att avkastningen på investeringen kommer att fördubblas eller till och med tredubblas, kommer du att höra folk säga ”Detta är en Instacop” som betyder Instant Cop (polis betyder köp) alltså en unik sneaker term.

Restock: Sneaker term som betyder att en begränsad sneaker som en gång var slutsåld, men som tillverkades i nya par. Detta händer ofta på Tier 1 Retail butiker som Footlocker, Zalando och JDsports.

sneaker slang och sneaker termer, shoes, nike, sneakers-6916897.jpg

Sneaker klassificeringar

SP-Special Project: Sneaker term som denna syftar på Nike-sneakers som är symbolen för Nikes innovativa potential. Nike sneakers av absolut högsta kvalitet får SP-titeln som Nike Zoom Fly SP.

HS: HS eller ”Hyper Strike” ges till de mest värdefulla sneakers du någonsin kan hitta på marknaden. De hänvisar till de mest exklusiva utgåvorna som bara finns några få handfullar och som vanligtvis ges till anställda, kändisar eller vänner och familj (FNF). HS-märkta sneakers är en av de dyraste sneakers på marknaden. Ett bra exempel är Nike Air Force 1 x Kobe Bryant ”Vänner och familj”.

QS: QS står för ”Quick Strike” och är ett steg lägre i deras ranking än HS sneakers. De är också extremt begränsade och kommer ofta inte ens med ett fastställt releasedatum. QS sneakers säljs endast via speciella tier 0-butiker som Atmos, Undefeated och Patta.

Toebox: Detta är området där dina tår är placerade i skon. De har vanligtvis andningshål ovanpå för att förhindra lukt.

Innersula/Insole: Den avtagbara delen inuti din sneaker. Detta kallas också fotbäddar eftersom det är vad din fot vilar på när du bär skon och kan göra eller förstöra komforten hos din sneaker.

Yttersula/Outsole: Detta är nästan samma sak som en innersula, men för själva sneakern. Det här är vad som rör marken när du går. Syftet med detta är att öka greppet för terrängen du går vidare. Det är därför vi har skor för olika typer av aktiviteter eftersom ojämna terrängskor inte greppar bra på plana ytor och platta yttersulor inte greppar bra på släta ytor.

Mellansula/Midsole: Detta är materialet under din fot som är mellan själva skon och yttersulan.
Den representerar stötdämparen i din sko. Löparskor har vanligtvis en tjockare mellansula för att kompensera för den hårdare stöten när du springer eller hoppar.

Lateral: Utsidan av skon, alltså vänster sida av den vänstra sneakern.

Medial: Insidan av skon, alltså höger sida av vänster sneaker eller sidan där
din tå är lokaliserad.

Nivå 0/Tier 0: Dessa är extremt hajpade sneakers som säljs till mycket höga återförsäljningspriser och säljs i särskilda butiker och kan användas omväxlande med QS ”Quick Strike”.

HTM/JTH: Denna tag hänvisar till ett extremt begränsat trippelsamarbete. HTM står för Hiroshi Fujiwara, Tinker Hatfield och Nikes VD Mark Parker. Denna trio har arbetat tillsammans i nästan två decennier och tänjer på gränserna för innovation och sneakerteknologi. JTH, å andra sidan, hänvisar till Justin Timberlake och Tinker Hatfields samarbete som JTH Air Jordan 3 som inkluderar några färger.

PE: ”Player Edition” sneakers är designade exklusivt för spelare av en sport och är mycket begränsade. De säljer ofta för höga återförsäljningspriser och är en sneaker term att veta om man är intresserad i dessa.

NRG: Med hänvisning till Nikes ”Energy”-team passerar alla speciella sneakers som har massor av hype bakom sig genom Nikes NRG-team. Dessa inkluderar engångssneakers, samarbeten, Player Edition-sneakers och många fler. Dessa kickar säljs nästan alltid till mycket höga priser på andrahandsmarknaderna.

LE: Syftar helt enkelt på sneakers i begränsad upplaga (Limited Edition). Sneakers tillverkas i relativt begränsade kvantiteter jämfört med andra serietillverkade modeller och säljs vanligtvis från ett fåtal utvalda återförsäljare runt om i världen.

GR: Sneaker term GR betyder en ”General Release” som inkluderar sneakers som kan lagras av de flesta återförsäljare och som inte är särskilt begränsade. Folk använder ibland denna korta som Grail, vilket är motsatsen till en General Release.

B-klass: Detta är en sneaker som inte uppfyller normala standarder och säljs som en defekt produkt till ett rabatterat pris.

Grail: Det här är en sko som är supersällsynt och nästan omöjlig att få tag på. De säljer vanligtvis vidare till vansinnigt höga priser och det här är vad varje sneakerhead vill skaffa.

Holy Grail: Detta är nästan exakt samma som en Graal, men Heliga Graals är mer som enhörningar ochdet finns vanligtvis färre par tillgängliga än fingrar på din hand, speciellt när det kommer till nyskick par.

Färgkombo/Colorway: Detta angav vilka färger som ingår på skon, och ibland används smeknamn som University Red för att precisera vilken typ av röd som används och är en sneaker term som används ofta.

LS: En ”Lifestyle”-sko hänvisar till en sneaker som är avsedd att bäras vardagligt snarare än för en viss sport eller träning.

BNIB: Brand New In Box eller BNIB betyder att paret aldrig har rörts eller burits sedan de kom ut från fabriken. Detta är mycket viktigt eftersom slitna sneakers minskar andrahandsvärdet väsentligt.

PRM: PRM står för ”Premium” sneakers. Dessa inkluderar sneakers med material av högsta kvalitet som används, men de är en standardiserad release och vanligtvis inte särskilt eftertraktade.

ACG: ACG står för ”All Conditions Gear” och inkluderar Nikes hårda sneakers för utomhusbruk som Nikes ACG vandringskängor. Nyligen har det kommit ett par ACG-inspirerade Nike Dunks, även om den totala populariteten har fallit av för själva lineupen.

SB: Nike har SB-märke på vissa sneakers vilket betyder att sneakern var menad för skateboardåkning. Dessa sneakers har en mer hållbar tåbox och bättre dämpning i mellansulan för hårda landningar.

sneaker termer och sneaker slang, nike, trainers, white-3957127.jpg

Sneaker termer du bör känna till som sneakerhead

Retro: Förkortning för ”retrospective”, dessa utgåvor är vanligtvis en återutgivning av en original colorway.

OG: Detta hänvisar till den ”original” färgsättningen för en viss sneaker, till exempel Air Jordan 1 High Chicago. Det kan dock också innebära en helt ny release som Air Jordan 1 High University Blue.

FSR: ”Full-Size Run” som i alla storlekar finns hos en viss säljare. Detta sträcker sig vanligtvis från storlek 8-14 US storlek.

LPU: Senaste avhämtning (Latest Pick-Up,), detta ord används vanligtvis när du visar upp den senaste sneaker-lotteriet.

WDYWT: En slang för sneakerheads, vilket betyder vad hade du på dig idag? (What did you wear today?) och är vanligtvis används för att böja de nyförvärvade begränsade kläderna.

Beaters: Sneakerheads har vanligtvis väldigt dyra skor som de inte vill slita ut. Det är där vispar kommer in, dessa är vanligtvis billiga sneakers som de inte bryr sig om om de blir skräp så småningom.

ON ice: Detta syftar på en sneaker som fortfarande ligger fräsch i garderoben och väntar på att användas
efter att det första huvudparet har brutits.

Creps: Crep är ett skostädningsföretag med högkvalitativa produkter som är mycket populärt bland sneakerheads. Creps är också slang för löparskor.

SE: ”Special Edition” sneakers som firar en händelse, som Superbowl.

ID: ”Individually Designed” sneakers som är designade på nikeid.nike.com. Detta används också ibland som ett annat ord för Style Code.

NDC: Refererar helt enkelt till Nike.com

Uptowns: Detta är en referens till Nike Air Force eftersom de var mycket populära i New York. New York brukar nämnas som uptown.

Deubre: Deubre är en tagg som vanligtvis finns på botten av skosnören nära tåboxen. Denna ikoniska pjäs implementerades först av Nike och ses mest på Air Force 1:s.

Aglet: Aglet är ett holländskt sneakerföretag specialiserat på handel med hypade kläder, mycket likt StockX, de autentiserar också artiklar innan de skickas.

Jumpman: Det här representerar Michael Jordans sneakers. Silhuetten är av Jordan själv och har inte ändrats sedan 1984 då den publicerades första gången.

Flip Flop: Detta syftar på sandaler som vanligtvis är gjorda för strandpromenader där vanliga skor skulle bli blöta eller fulla av sand. En annan utav flera Sneaker termer för Flip eller Flop betyder om du ska sälja skon eller om den kommer att vara värdelös.

Rulla till toppen